Noordje is...
Noordje in 't kort

Noordje: Een non-profit organisatie in Amsterdam Noord die grotendeels draait op vrijwilligers. We hebben de missie om kinderen en jongeren in Amsterdam Noord met een taal- en leerachterstand een stem en zelfvertrouwen te geven, en ze te helpen bij het ontwikkelen van hun creativiteit en talent.

Zien, Doen, Laten Zien: De werkwijze van Noordje.

826 National: De Amerikaanse organisatie waarvan schrijver/uitgever Dave Eggers grondlegger is, waarop Noordje geïnspireerd is. Noordje maakt officieel deel uit van hun internationale netwerk.

Kazerne Z: Het onderkomen van Noordje in de IJplein/Vogelbuurt. De naam is afgeleid van de voormalige functie van het pand, een politie/brandweerpunt.

Z-store: De educatieve entree van Kazerne Z in de vorm van een kunstinstallatie, waar ook producten voor 'geheim agenten' worden verkocht. Kinderen worden hier creatief uitgedaagd in aanloop naar de workshops.

Vrienden van Noordje: Sponsoren, veelal bedrijven uit Noord, die bijdragen aan projecten van Noordje

Noordjes Schrijflab: De naam van ons schrijflaboratorium in Kazerne Z. We bieden kinderen uit de omgeving extra steun op gebied van taalontwikkeling en creativiteit door middel van taal- en creatief schrijven opdrachten. Vrije inloop van maandag t/m donderdag tussen 14.30-17.00 uur. 

Praatjes & Plaatjes: Een creatief programma in het Schrijflab op woensdagmiddag waarbij kinderen inspirerende workshops krijgen van schrijvers en illustratoren.

Noordjes Kunstatelier: De overkoepelende noemer voor alle workshops en cursussen die Noordje verzorgt op gebied van beeldende kunst.

Noordjes Talentklassen: Doordeweekse naschoolse cursussen waarin kinderen zich 20 lessen lang verdiepen in 1 bepaalde kunstdiscipline.

Noordjes Kunstacademie: Voorjaars -en najaarscursussen op vrijdagmiddag, gekoppeld aan een bepaald thema, waarin kinderen onder begeleiding van een kunstenaar vanuit verschillende kunstdisciplines en technieken werken.

Noordje naar het Museum: 1x per maand in het weekend een excursie naar verschillende musea om kinderen te inspireren en kennis te laten maken met (kunst)geschiedenis. Deze excursies worden afgesloten met een workshop in Kazerne Z. Als eindpresentatie leveren we dit jaar Noordjes Museumblog.

Noordje op de NDSM Werf: Een programma van 3 lessen op de werf en in de klas waarin kinderen en jongeren dmv presentaties en workshops spelenderwijs kennismaken met Noord en NDSM als creatief en historisch rijk middelpunt dat zich snel ontwikkelt.

Noordjes Vergeten Stratenmap: Een project op basisscholen waar leerlingen onder begeleiding van een kunstenaar de wijk ingaan en hun eigen fantasiestraat vorm gaan geven. De eindpresentatie zal een echt boek zijn, waarin alle wijken van Noord door de ogen van de leerlingen te zien zijn.

Krijt je Rot!: De jaarlijkse krijtwedstrijd in mei op Hemelvaartsdag.

Eerste hulp bij lampionnen: Het jaarlijkse middagje lampionnen voor Sint Maarten knutselen bij Kazerne Z.

Eerste hulp bij surprises: Het jaarlijkse middagje surprises maken voor Sinterklaas bij Kazerne Z.

Talentontwikkeling met Stichting Wijsneus: Cursussen na schooltijd op verschillende basisscholen in Noord. De cursus wordt ingevuld aan de hand van de wensen van de school. Stichting Wijsneus is talentmakelaar tussen scholen en aanbieders. Gemiddeld 20 cursussen per jaar.

Once upon a school in Amsterdam Noord: Een leerlijn voor het voortgezet onderwijs dat is ontwikkeld voor het Bredero BeroepsCollege.

Jongeren aan Z: Een community art project, waarbij de middelbare schooljeugd in Amsterdam Noord een stem in de wijk krijgt. In samenwerking met professionele kunstenaars verrassen en inspireren zij de bewoners met hun beelden en teksten op straat.

Zomerkazerne: Een zomerprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het Voortgezet onderwijs, met verschillende workshops, zoals graffiti, rappen, etc.

Zomerschool: In samenwerking met SKC (Stichting voor Kennis en sociale Cohesie) verzorgt Noordje een zomerprogramma met een bepaald thema van 3 weken voor leerlingen van groep 6/7/8. Daarmee bieden wij hen extra kansen bij de overstap naar een volgende groep. ’s Morgens een programma met taal en rekenen, ’s middags kunst- en cultuurworkshops en uitstapjes.

Evenementen

Affordable Art Fair: Grote kunstbeurs voor betaalbare kunst waar Noordje rondleidingen en workshops voor kinderen verzorgt.

Paradiso Playground: Kinderfestival bij de Tolhuistuin waar Noordje kunstworkshops voor kinderen verzorgt.

Kunstschooldagen: Leerlingen van groep 8 bezoeken in maart drie kunstinstellingen op 1 dag, waaronder Noordje.

Noorderparkfestival: Festival in het Noorderpark waar Noordje kunstworkshops voor kinderen verzorgt.

Burendag: Buurtfeest in september van Vogelbuurt/IJpleinbuurt/Van der Pekbuurt waar Noordje kunstworkshops voor kinderen verzorgt.

Ster in Noord: Aftrap van het nieuwe schooljaar waar drie woensdagmiddagen jeugdig talent wordt aangemoedigd op gebied van sport, dans, theater, creativiteit. Noordje verzorgde dit jaar een workshop striptekenen. In samenwerking met Stichting SPIN.

Zomer in Noord: Workshopweken in de zomervakantie, in samenwerking met Stichting SPIN.

Sail: Vijfjaarlijks evenement waar 600 grote schepen de IJhaven invaren. Noordje verzorgde daar in 2015 workshops voor kinderen.

Van der Pekmarkt: Markt in de Van der Pekstraat waar Noordje in het verleden aan de kraam workshops verzorgde.

Open ateliers Noord: Jaarlijkse atelierroute in Noord waar Noordje kunstworkshops aanbiedt.